Suiker

Geplaatst op: 16/10/2014

Tijdens onze Boer op de vloer dagen bij Marqt hebben we een aantal vragen gekregen van jullie. De komende week ga ik in op jullie vragen.

We starten deze week met suiker.

We hebben vaak de vraag gehoord waarom we suiker toevoegen aan ons product. Toen we bezig waren met het optimaliseren van ons recept, heeft ons smaakpanel een grote invloed gehad op de wijzigingen. We hebben het testpanel ook toetjes laten proeven zonder suiker. Helaas bleek uit de beoordelingen dat het toetje dan toch te zuur is. De vruchten alleen zorgden dus voor te weinig zoetheid.

suiker

Er moest dus wat suiker toegevoegd worden, maar daar zijn vele soorten en vormen van! Honing had onze voorkeur, maar hierdoor werd onze kostprijs te hoog. We zijn toen gaan kijken naar het gebruik van rietsuiker of bietsuiker. Eén verschil tussen beide suikers is dat rietsuiker niet wordt geraffineerd.

Er groeien suikercellen in suikerbieten of in suikerriet. Tijdens het productie proces worden de bieten of rietstengels in reepjes gesneden, waardoor de suikercellen in feite worden blootgelegd. De reepjes worden gekookt waarbij een dikke suikerbrij ontstaat (dit is ook wel bekend als diksap). De grote dikke suikerbrij wordt gekoeld en deze suikerbrij gaat dan een centrifuge in. In deze centrifuge wordt het vliesje om de suikercel weggehaald. Dit is in feite wat onder raffinatie wordt verstaan. Het vliesje om de suikercel van bietsuiker smaakt een beetje bitter en wordt er daarom afgehaald. Het vliesje van rietsuiker is bruinig en smaakt een beetje caramel achtig. Dit vliesje wordt vanwege de smaak niet weggehaald. Dit is ook de reden dat rietsuiker veelal bruin is. Op het vliesje na, hebben riet en bietsuiker dezelfde eigenschappen, ook qua voedingswaarden.

Zit er dan een verschil in duurzaamheid? Duurzaamheid is een erg complex begrip en kan vaak vanuit verschillende standpunten naar gekeken worden. Ons standpunt; Bietsuiker wordt voornamelijk in Europa geteeld want rietsuiker heeft meer tropische temperaturen nodig. Het importeren van rietsuiker vergt meer transportinspanning dan bietsuiker, welke vaak in een fabriek binnen een straal van 100 km wordt verwerkt. In Europa is men vaak verder op gebied van duurzame gewasbescherming en zijn fabrieken efficiënter dan in tropische landen.

Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van grondstoffen die zo dicht mogelijk bij ons verbouwd worden. Vandaar dat we uiteindelijk hebben gekozen om (Nederlandse) bietsuiker in ons product te verwerken.

bietsuiker
Hopelijk heeft bovenstaand antwoord je meer inzicht gegeven waarom we suiker toevoegen en is onze keus voor het soort suiker ook helder. Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik graag van je via ons contactformulier.

Leonie

Producten van QARC zijn Erkend Streekproduct

Geplaatst op: 17/09/2018

Lees meer

Sinds vorige week zijn de producten van QARC erkend streekproduct! SPN heeft onze werkwijze, ons verhaal en onze producten gecontroleerd […]

Leonie & Roel

Geplaatst op: 23/07/2018

Lees meer

Sinds de zomer van 2017 run ik Qarc samen met mijn man Roel. Onze productieruimte werd te klein en daarom […]

“Kwark van de boer”

Geplaatst op: 15/02/2018

Lees meer

Donderdag 15 februari heeft de Keuringsdienst van Waarde in de uitzending uitgezocht wat kwark is en hoe het wordt gemaakt. […]

Test jij mee met ons Foodportal?

Geplaatst op: 14/02/2018

Lees meer

Zin in verse producten, direct van de boer en woon je in Eindhoven? Dan kun je nu meedoen met de […]

100 uit 100 punten voor QARC tijdens zuivelkeuring!

Geplaatst op: 11/11/2017

Lees meer

Afgelopen donderdag 9 november hebben we de eerste prijs gewonnen met onze naturel kwark tijdens de Kaas-en Zuivelkeuring van Zuid […]

Even voorstellen: Kari Fleerakkers!

Geplaatst op: 17/09/2017

Lees meer

Kari Fleerakkers is ook één van de hulpboeren van zorgboerderij bij de Pinken die ons iedere week komt helpen met […]

Even voorstellen: Ruben van de Pas!

Geplaatst op: 06/09/2017

Lees meer

Ruben van de Pas is één van de hulpboeren van zorgboerderij bij de Pinken die ons iedere week komt helpen […]

Nieuw bij Marqt: Naturel QARC

Geplaatst op: 23/07/2017

Lees meer

Vanaf deze week vind je in de schappen van Marqt onze boeren naturel kwark. Direct na het melken pasteuriseren we […]

Leonie van Zuilichem Jonge Held #25

Geplaatst op: 07/06/2017

Lees meer

Voor JongZLTO is Leonie van Zuilichem geïnterviewd. Meer weten over haar jeugd, drijfveren en toekomst? Lees hieronder het interview! Ook […]

Emté en Qarc versterken samenwerking

Geplaatst op: 27/04/2017

Lees meer

Sinds de overname van Van Heinde door Sligro levert Qarc al aan Emté 3.0 Den Bosch. Een paar weken daarna […]

Nominatie Agrarisch Ondernemer 2017

Geplaatst op: 12/04/2017

Lees meer

Ieder jaar kunnen alle agrarische ondernemers in Nederland genomineerd worden voor de prestigieuze prijs Agrarisch Ondernemer van het jaar. Vanuit […]

…wat maakt onze QARC toetjes zo bijzonder?

Geplaatst op: 28/04/2016

Lees meer

We hebben jullie deze maand in 11 winkels onze toetjes laten proeven, en meer verteld over ons product en onze […]

Samenwerken leidt tot supertoetje

Geplaatst op: 08/03/2016

Lees meer

  In samenwerking met het Elkerliek ziekenhuis hebben we een supertoetje ontwikkeld. Vanuit het Elkerliek ziekenhuis kwam de vraag of […]

Edwin tussen de koeien!

Geplaatst op: 24/01/2016

Lees meer

Via onze Facebookpagina kon je een ochtend of avond melken met Boer Wim winnen. Edwin Bovendeur was de gelukkige winnaar. […]

Nieuwe winkels

Geplaatst op: 04/12/2015

Lees meer

Vanaf nu zijn onze producten ook in Eindhoven en Den Bosch verkrijgbaar via Versmarkt van Heinde en Deterra. Van Heinde […]

Even kennismaken met…

Geplaatst op: 08/10/2015

Lees meer

Zoals beloofd willen we ook de mensen achter QARC zich voor laten stellen aan jullie. Deze week ‘Ons opa’ en […]

Nieuwe producten toegevoegd aan het QARC assortiment

Geplaatst op: 16/05/2015

Lees meer

Vanaf deze week vind je naast de verschillende QARC varianten ook 3 nieuwe producten in de schappen; 2 soorten standyoghurt […]

Zuivelverpakking

Geplaatst op: 18/03/2015

Lees meer

Afgelopen zaterdag stond er in de Volkskrant een stuk over de verpakking van yoghurt. In het stuk wordt aangegeven dat […]

Smaak van QARC toetjes komt niet uit de bioreactor, maar gewoon van puur fruit!

Geplaatst op: 09/02/2015

Lees meer

Dit weekend stond er in het NRC Handelsblad een interessant stuk over de betekenis van het woord ‘natuurlijk’. Dit woord […]

Even kennismaken met…

Geplaatst op: 23/10/2014

Lees meer

Zoals beloofd willen we ook de mensen achter QARC zich voor laten stellen aan jullie. Deze week Simone en Mieke […]

Promoties bij Marqt

Geplaatst op: 22/09/2014

Lees meer

Zaterdag 13 september zijn we naar Amsterdam gegaan om daar in alle Marqt filialen onze QARC producten te promoten tijdens […]

Monstertoetjes

Geplaatst op: 13/08/2014

Lees meer

Sinds vorige week liggen de monstertoetjes in de schappen bij Marqt. Deze toetjes bestaan uit kwark, puur fruit, een beetje […]

QARC in de media

Geplaatst op: 21/07/2014

Lees meer

Onze QARC toetjes hebben de laatste tijd flink wat kilometers afgelegd. Naast de vertouwde verkooppunten in de kempen zijn onze […]

Brabantse lekkernijen: de kwarktoetjes van Qarc zijn vernieuwd!

Geplaatst op: 16/03/2014

Lees meer

Per 15-03-2014 vind je de hernieuwde kwark toetjes van Qarc in het schap. We maken nu gebruik van een andere […]

Update vanuit Bladel

Geplaatst op: 13/02/2014

Lees meer

November het laatste nieuws-bericht, het moet niet gekker worden. Tijd voor een update! Het is even stil geweest op de […]

Binnenkort hebben we nieuwe maandsmaken voor onze kwark!

Geplaatst op: 03/11/2013

Lees meer

Het is een erg drukke maand geweest voor Qarc. Begin van oktober begon de week van de smaak waar we […]

ProefLokaal, een heerlijke streekmand uit de kempen!

Geplaatst op: 08/10/2013

Lees meer

Afgelopen zondag hebben we met een zestal ondernemers ProefLokaal gepresenteerd. Dit is een heerlijke streekmand vol met lekkers uit de […]

Week van de smaak & Opening markt Hapert

Geplaatst op: 30/09/2013

Lees meer

Deze week is het de week van de smaak! Ook Qarc doet daar aan mee, voor Meander verzorgen wij een […]

Kwarktaarten bij Kruidkamer in Bladel

Geplaatst op: 29/07/2013

Lees meer

Afgelopen weken is het heerlijk weer geweest en wat is er dan heerlijker dan een fris stuk kwarktaart of romig […]

Inkuilen en kwark voor bij de high tea!

Geplaatst op: 22/05/2013

Lees meer

Vandaag is het eerste gras weer ingekuild. Dit is nodig zodat de koeien in de winter ook voldoende voer hebben. […]

Voorjaar & kwark

Geplaatst op: 11/05/2013

Lees meer

Afgelopen maand is de mais gezaaid en de eerste plantjes laten zich boven de grond zien. Ze groeien door tot […]

Koeiendans op Ten Vorsel in Bladel

Geplaatst op: 24/04/2013

Lees meer

Vandaag was het zover voor onze dames; ze mochten eindelijk na een lange winter naar buiten! De zon scheen en […]

Kwark toetjes voor Joris Zorg in Oirschot

Geplaatst op: 03/04/2013

Lees meer

Vanaf week 14 levert Qarc ook kwark toetjes aan Joris Kookt in Oirschot. Joris Kookt is onderdeel van Joris Zorg. […]

Gratis Qarc-toetje!

Geplaatst op: 21/03/2013

Lees meer

Doordat Kaasboerderij de Hooiberg de winnaar is bij de Gouden Kaasplak krijg je tot aan Pasen een gratis Qarc toetje […]

Qarc update; alles over kwark!

Geplaatst op: 22/12/2012

Lees meer

We hebben nu een half jaar onze kwark producten op de markt. Via Jumbo Dick van Gerwen, de kaasboerderij en […]

Qarc nodigt Frans uit om mee te melken!

Geplaatst op: 28/11/2012

Lees meer

Via Facebook kan je kans maken op gratis toetjes of een keer mee gaan melken met boer Wim. Frans Heesters […]

Qarc is kwark van klassemelk!

Geplaatst op: 04/11/2012

Lees meer

Kwark wordt gemaakt van melk. Zit er verschil in melk? Voor een melkveehouder is het produceren van melk zijn vak. […]

Alles over kwark en Qarc op Facebook!

Geplaatst op: 31/10/2012

Lees meer

Wist je dat… Qarc ook een Facebook pagina heeft? Hier staan weetjes en foto’s op die te maken hebben met […]

Logo ontwerp van Qarc

Geplaatst op: 24/10/2012

Lees meer

Als je goed naar de naam en het logo ontwerp van Qarc kijkt, zie je meer dan je denkt! Er […]

Kwark by Qarc!

Geplaatst op: 17/10/2012

Lees meer

Cream cheese, fromage frais, twaróg en platte kaas; allemaal benamingen voor wat wij in Nederland kennen als kwark. Via Oost […]

Het gaat goed met de kwark van Qarc!

Geplaatst op: 16/09/2012

Lees meer

De afgelopen tijd hebben we onze kwark producten op verschillende markten in de buurt gepresenteerd. Ook zijn we gestart met […]

Hier zijn we Dan!!

Geplaatst op: 28/07/2012

Lees meer

Na 2 jaar leren, ontwikkelen en vooral proeven kunnen we ons dan eindelijk laten zien! Wie we zijn? Qarc, een […]

x

"Wij vinden onze toetjes heerlijk smaken en hopelijk jij ook!"

Heb je een vraag, suggestie of idee voor een nieuw toetje of smaakcombinatie? Wil je een keer een kijkje komen nemen op onze boerderij met een groep? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op!
Ook de bestelling van het supertoetje kunt u via dit formulier verzenden. U kunt kiezen uit de smaak aardbei of banaan in een 400 of 500cc verpakking. Op te halen op dinsdag bij De Hooiberg in Bladel of het restaurant van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond.
Ons product in uw winkel, horeca gelegenheid of zorginstelling? Neem dan contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden! Neem contact op met Leonie van Zuilichem via leonie@qarc.nl